Skip to main content

4 seizoenen-banden

Alles wat je wil weten over 4 seizoenenbanden, op 1 pagina!

Eigenschappen

Het klimaat in de BeNeLux is uitermate geschikt voor 4 seizoenenbanden, het alternatief voor het wisselen tussen zomer- en winterbanden. All Season, All Weather of gewoon 4 seizoenenbanden beschikken over eigenschappen die meer grip bieden bij lage temperaturen en/of bij een vuil of nat wegdek. De rubbersamenstelling en het profiel van een 4 seizoenenband zijn anders dan die van winterbanden en zomerbanden.

Rubbersamenstelling

Een zachte rubbersamenstelling biedt veel grip maar slijt heel snel bij hogere temperaturen, een winterband heeft een dergelijke zachte rubbersamenstelling en kan daardoor in de zomer niet gebruikt worden, ze zouden veel te snel slijten. Een zomerband heeft dan weer een rubbersamenstelling die zeer goed presteert bij hoge temperaturen maar die gewoon te hard wordt bij lage temperaturen waardoor deze geen grip meer bieden.

Een 4 seizoenenband heeft een rubbersamenstelling die bij lage en hoge temperaturen voldoende grip biedt. Uiteraard presteren winterbanden bij extreem koude omstandigheden beter en zomerbanden bij hoge temperaturen. Het klimaat in de BeNeLux kent echter nauwelijks van deze extremen en is soms te wisselvallig om snel genoeg een bandenwissel te doen (zomer naar winter of andersom). De 4 seizoenenband biedt dan uitkomst, deze biedt immers 365 dagen per jaar voldoende grip om veilig door het verkeer te bewegen.

Profiel

4 seizoenenband profiel

In Nederland en België is het wegdek een groot gedeelte van het jaar nat en vuil (modder, bladeren en ander vuil), daar zorgt ons klimaat gewoon voor. 4 seizoenenbanden zijn uitgerust met een profiel dat extra goed vuil en water kan afvoeren waardoor deze op nat wegdek, bijvoorbeeld een regenbui, stukken beter presteert dan een zomerband.

Te herkennen aan...

Modder en Sneeuw symbool

Voor 4 seizoenenbanden bevatten bijna altijd de markering "M+S" (of "M&S" of "M.S."), wat staat voor "Mud+Snow", op de wang (zijkant) van de band. Het profiel van banden met een MS symbool is sterk in het wegwerken van vuil (modder en sneeuw) onder de band.

All Season symbool

4 seizoenenbanden worden ook "All Season banden" genoemd en daarom worden 4 seizoenenbanden aangeduid met de letters A&S (A/S).

Naast de MS an AS symbolen zul je per merk nog andere aanduidingen vinden die aangeven dat het zogenaamde All Season autobanden betreffen. Onderstaand een voorbeeld van enkele markeringen die op 1 band staan en aanduiden dat het een 4 seizoenenband betreft.

All Season markeringen
Alle omstandigheden aangeduid

4 seizoenenbanden testen

Elk jaar worden er verschillende 4 seizoenenbandentesten uitgevoerd waarvan de testresultaten worden gepubliceerd. Als je wil weten welke 4 seizoenenbanden dit jaar of voorgaande jaren als beste uit de testen kwamen lees dan verder.

Alle 4 seizoenenbanden testen »

Nadelen

Het is op zijn plaats om ook een kanttekening te maken bij 4 seizoenenbanden anders zouden we wellicht de indruk wekken dat er geen toekomst is voor de zomer- en winterband.

Bij hoge temperaturen en een droog/schoon wegdek presteren zomerbanden nog steeds een stuk beter en slijten ze bovendien minder hard dan 4 seizoenenbanden. Winterbanden presteren dan weer beter als het koud is en er sneeuw/ijs op de weg ligt.

In bepaalde omstandigheden moet je met 4 seizoenenbanden dus rekening houden met minder grip en snellere slijtage, dat laatste zorgt ervoor dat 4 seizoenenbanden doorgaans minder kilometers hebben gemaakt als ze gewisseld worden.

GEEN winterband

Waar wij je graag nog op wijzen is het feit dat een 4 seizoenenband in de meeste gevallen GEEN officiële winterband is en daarom ook niet als zodanig zal worden geaccepteerd in landen waar je bij winterse omstandigheden op winterbanden moet rijden.

Er zijn wel uitzonderingen op deze regel maar die komen nauwelijks voor. Monteer dus echte winterbanden als je naar dergelijke landen afreist of zorg dat je zeker bent dat jouw banden wel als officiële winterbanden worden aangemerkt!


Vragen over 4 seizoenenbanden

Heb je nog vragen over 4 seizoenenbanden? Stel je vraag via ons contactformulier en wij garanderen dat je binnen 2 dagen een passende reactie krijgt!

Contactformulier »