Skip to main content

Autobanden recycling

Alles over het inzamelen en verwerken van oude autobanden

BEM! Band En Milieu

Het "Besluit Beheer Autobanden" (op 1 april 2004 ingevoerd door het ministerie van VROM, nu het ministerie van Infrastructuur en Milieu) stelt importeurs en fabrikanten van autobanden verantwoordelijk voor een milieuverantwoorde verwerking van alle afgedankte banden. Om aan de verplichtingen uit het besluit te kunnen voldoen is in 2004 een collectief inzameling- en verwerkingsysteem ingevoerd, "BEM" genaamd. De letters B-E-M staan voor Band En Milieu.

BEM, beheerd door...

Er zijn 3 organisaties die zorgen voor een correcte uitvoering van het Besluit Beheer Autobanden, en voor een goede werking van het inzamel- en verwerkingsysteem BEM. Deze 3 organisaties zijn:

  • Vereniging Band en Milieu:
    Leden van de vereniging zijn producenten en importeurs van autobanden, aanhangwagens en caravans.
  • RecyBEM:
    De uitvoeringsorganisatie van het Besluit Beheer Autobanden.
  • Stichting Fonds Band en Milieu:
    Verzorgt het financieel beheer van BEM en de uitvoeringsorganisatie.

Verwijderingsbijdrage

BEM wordt betaald door de consument. Als je nieuwe autobanden koopt, dan betaal je namelijk per band een wettelijk bepaalde verwijderingsbijdrage. Op dit moment bedraagt deze bijdrage € 1,57 per band (mei 2014).

Inzameling van banden

De garage, bandenhandelaar of sloperij die oude banden innemen laten deze door gecertificeerde bedrijven afvoeren. Op hun beurt zorgen deze bedrijven voor een milieuverantwoorde verwerking van de zogenaamde karkassen. Voor het afvoeren en verwerken van de oude banden krijgen deze bedrijven een vergoeding van Band En Milieu die betaald wordt uit...inderdaad de betaalde verwijderingsbijdragen.

Recycling van banden

Autobanden zijn voor een steeds groter percentage recycleerbaar. Bij de ontwikkeling van nieuwe banden is dat inmiddels een belangrijk punt, maar ook de bedrijven die oude banden verwerken zijn steeds creatiever.

Een ingenomen autoband wordt geïnspecteerd en gesorteerd voor de verwerking. Afhankelijk van de staat van de band zal deze op 1 van de volgende manieren (gedeeltelijk) een nieuw leven krijgen:

  • Opnieuw gebruiken (tweedehands)
    De band is nog geschikt om flink wat kilometers dienst te doen en wordt opnieuw verkocht/in gebruik genomen.
  • Nieuw loopvlak
    De band is nog geschikt om het loopvlak (deel met het profiel) te vernieuwen en wordt vervolgens opnieuw verkocht/in gebruik genomen.
  • Ander product
    De band is niet meer geschikt voor gebruik als autoband. Creatieve bedrijven kopen de banden op en verwerken deze in een nieuw product.
  • Grondstof - granulaat
    De band is niet meer geschikt voor gebruik als autoband en wordt verwerkt tot zogenaamd granulaat (kleine rubberkorrels) zodat deze als grondstof kunnen worden doorverkocht.

Bij de laatste 3 manieren om banden een nieuw leven te geven staan we hieronder nog even stil.

Nieuw loopvlak

Loopvlakvernieuwing voor autobanden
Nieuw loopvlak voor banden

Het loopvlak is het deel van de band met het profiel. Als het profiel versleten is maar de band is verder in perfecte conditie, dan is het mogelijk om de band van een nieuw loopvlak te voorzien en opnieuw in gebruik te nemen.

Op vlak van comfort en grip presteren banden met een nieuw loopvlak (bijna) altijd slechter dan nieuwe banden van A-merken. Een nieuw loopvlak op een band zetten moet goed gebeuren maar dan zijn de banden wel echt veilig te gebruiken.

Wie goedkoop wil rijden en minder eisen stelt aan comfort en grip kan banden met een nieuw loopvlak zeker in overweging nemen. Laat je in dat geval ook eens door jouw bandenspecialist informeren over de mogelijkheden.

Ander product

Blijkbaar kan je met afgedankte banden nog heel veel doen, al vraagt het wel wat creativiteit! Wat dacht je van de volgende producten die (deels) van gebruikte autobanden zijn gemaakt:

Comfortabele stoel

Stoel van oude autobanden

Of het ook echt lekker zit is de vraag maar voor de looks geven wij een 10. Deze stoel kan je zelf bekijken in het kunstmuseum in Estland.

Doe het zelf stoel

Doe het zelf stoel van oude autobanden

Makkelijk en snel zelf een leuke stoel/poef maken van een oude band? Volg dan bijvoorbeeld de handleiding eens die we vonden op This is waf.

Klimrek

Klimrek van oude autobanden

Een klimrek van oude banden is een simpele manier om nog heel veel plezier van oude banden te hebben, voor de kinderen dan.

Decoratie

Decoratie van oude autobanden

Hier een goed voorbeeld van wat het resultaat kan zijn van creatieve en kunstzinnige inspanningen. De mogelijkheden zijn echt eindeloos.

Schommel

Schommels van oude autobanden

Iedereen kent de schommel van een oude band, ze zijn er in vele vormen en maten. Dit zijn vermoedelijk schommels gemaakt van winterbanden;-)

Riemen, hoesjes etc

Riemen en hoesjes van oude autobanden

Riemen, horlogebandjes, telefoonhoesjes, muismatten, slippers, sieraden...er wordt echt vanalles van oude autobanden gemaakt.

Grondstof - granulaat

Kunstgras van oude autobanden

Als een autoband geen nieuwe bestemming krijgt, dan wordt de band uit elkaar gehaald. Het rubber wordt uiteindelijk verwerkt tot kleine korrels, zogenaamd rubber granulaat, en als grondstof weer op de markt gebracht. Deze grondstof is geschikt voor heel veel toepassingen, zoals bijvoorbeeld de productie van rubberen veiligheidstegels die je veel in speeltuinen ziet of kunstgras.

Zorg dus dat jouw banden bij een betrouwbare partij achterblijven zodat ze milieuverantwoord (deels) een nieuw leven krijgen. Alleen al in Nederland worden 8 miljoen oude autobanden per jaar opgehaald, dat zijn er dus HEEL veel!

Advertentie: 8 miljoen oude banden inzamelen per jaar...