Vragen over het repareren van autobanden
Heb je nog vragen over het repareren van autobanden? Stel je vraag via ons contactformulier en wij garanderen dat je binnen 2 dagen een passende reactie krijgt!
Contactformulier »Autoband lek of beschadigd? Lees op deze pagina of repareren een optie is!
Een autoband kan op verschillende manieren en plaatsen beschadigd raken waarbij de band meestal ook lek is. In de meeste gevallen kan een autoband worden gerepareerd en zijn de kosten daarvoor veel lager dan meteen nieuwe banden te laten monteren.
Als je autobanden al bijna aan vervanging toe zijn dan is een nieuw setje wellicht wel de beste optie, maar in andere gevallen zal een repartie je veel geld besparen. Wel of niet repareren is dus vooral een financiële afweging! Het repareren van een band kost rond de 30 euro.
Laat de reparatie zo snel mogelijk door een bandenspecialist uitvoeren, als je te lang wacht kan de band dusdanig verder beschadigen dat repareren niet meer mogelijk is!
Vertrouw een bandenreparatie enkel toe aan een specialist die de volledige verantwoordelijkheid op zich neemt, voor het onderzoek EN het uitvoeren van de reparatie.
Om te kunnen bepalen of een autoband gerepareerd kan worden moet deze van de velg af. Pas dan kan een specialist de binnenkant inspecteren en bepalen of de band überhaubt gerepareerd kan worden.
Of het wel of niet mogelijk is om een autoband te repareren moet per geval bekeken worden. Onderstaand de informatie waarmee je zelf een eerste inschatting kan maken, gebruik deze informatie ook zo en laat de uiteindelijke beoordeling en reparatie over aan een bandenspecialist!
Bij het rijden met een lekke band zal er extra schade veroorzaakt worden, zelfs onherstelbaar als je te lang doorrijdt.
Of een autoband al dan niet gerepareerd kan worden hangt voor een groot deel af van de plaats van de beschadiging. Als het loopvlak (blauwe deel in de afbeelding) beschadigd is, dan is de kans groot dat de band nog gerepareerd kan worden.
Beschadigingen op andere een plaats dan het loopvlak kunnen meestal alleen gerepareerd worden als de schade oppervlakkig is.
Zoals bovenstaand vermeld is het in de praktijk bijna alleen mogelijk om een lekke band te repareren als het lek in het loopvlak zit. Als een lek echter te groot is, dan is repareren af te raden of zelf onmogelijk. Doorgaans kunnen gaten met een diameter tot 6 millimeter goed gerepareerd worden. Als een dikke spijker of schroef de boosdoener is, dan heb je dus waarschijnlijk geluk...bij een ongeluk wel te verstaan!
Er bestaan reparatiesetjes om zelf banden mee te repareren maar we raden je sterk aan om reparaties aan de bandenspecialist over te laten. Deze kan per geval een goede inschatting maken of het repareren veilig kan en zo ja, dan zal de reparatie deskundig worden uitgevoerd.
Wie toch zelf met een reparatieset aan de slag wil zal merken dat er verschillende setjes bestaan, de meest gebruikte zullen we onderstaand toelichten.
De plug is de veiligste manier om een band te repareren, ook de bandenspecialist zal over het algemeen een "plug-reparatie" uitvoeren. Repareren met een plug gaat in het kort als volgt.
Als de reparatie goed gebeurt dan is je band weer prima in orde maar als dit niet zo is dan loop je een extra groot risico op een klapband!
Als je een noodreparatie moet uitvoeren, bijvoorbeeld omdat je op een rotplek bent stilgevallen met je auto, dan zijn er handige setjes verkrijgbaar die door vloeistof in de band te spuiten het lek dichten.
De band zal opgepompt moeten worden om de vloeistof zijn werk te kunnen laten doen, en natuurlijk om je weg te vervolgen. Tenzij je een pomp of hogedruk luchtpatroon in de auto hebt liggen is het aan te bevelen om een set te kiezen waar één van deze zaken wordt meegeleverd.
Heb je nog vragen over het repareren van autobanden? Stel je vraag via ons contactformulier en wij garanderen dat je binnen 2 dagen een passende reactie krijgt!
Contactformulier »