Skip to main content

Bandenmaten

Alles wat je wil weten over autobandenmaten

Lees de bandenmaat

De bandenmaat bestaat uit 3 delen en is verwerkt in de zogenaamde bandencode, zoals de code 205/55 R16 91V. De bandenmaat in deze code is:

  1. 205 = Breedte (in millimeter)
  2. /55 = Hoogte (als percentage van de breedte)
  3. 16 = Velgdiameter (in inch)

Welke maat jouw banden hebben kan je eenvoudig aflezen uit de bandencode die je vindt op de wang (zijkant) van de band.

Op deze pagina vertellen we meer over bandenmaten maar ook over alle andere kenmerken die je (in tekst of als icoontje) op een autoband vindt.

Bandenmaat basics
Voorbeeld bandenmaat met de code 205/55 R16

Breedte

Bandenmaat breedte

De breedte van een autoband wordt in de bandenmaat als eerste getal aangegeven (bijv. 205 in 205/55 R16). Dit getal betreft de breedte van de band op de velg in millimeters (gemeten haaks ten opzichte van de rijrichting).

De bandbreedte is om 2 redenen belangrijk:

  1. Veel invloed op de wegligging
  2. De beschikbare ruimte in de wielkasten verschilt per auto

Wegligging (nadeel & voordeel)

Veel mensen denken "hoe breder mijn autoband des te beter is de wegligging". Dit ligt echter iets genuanceerder!

Laten we beginnen met de nadelige invloed op de wegligging. Uit onderzoek door het Duitse ADAC blijkt dat aquaplaning bij brede banden al voorkomt vanaf 69 km/u en bij de smalle banden pas bij 80 km/u. Daarnaast maken smalle banden minder geluid, ze kosten minder (aanschaf en brandstofverbruik) en rijden comfortabeler.

Dan het positieve van brede banden. Op nat en droog wegdek presteren brede banden beter in remtesten dan smalle banden. Tja, en het oog wil ook wat! Smalle banden onder een Ferrari zien er natuurlijk niet uit maar elke auto ziet er volgens ons "vetter" uit met een paar brede sloffen.

Past die bredere band?

Hoe breder de band des te meer ruimte moet er in de wielkast beschikbaar zijn. Hierbij dient ook rekening te worden gehouden met de extra ruimte die een bredere band inneemt als het stuur geheel links of rechts gedraait staat.

Naast de vraag of de bredere banden onder je auto passen dien je ook rekening te houden met regelgeving en een mogelijke afwijking van de kilometerregistratie. Als je andere banden dan de standaard gemonteerde banden overweegt, maak je keuze dan zeker in overleg met een bandenspecialist.

Hoogte

Bandenmaat hoogte

De hoogte van een autoband wordt in de bandenmaat als "/" en een getal aangegeven (bijv. /55 in 205/55 R16). Dit getal betreft de afstand van de rand van de velg tot de bovenkant van de band als percentage van de breedte (hiermee kan dus het aantal millimeters berekend worden).

In het geval van 205/55 is de hoogte dus 55% van 205 = 112,75 millimeter.

Hoger is meer comfort

Hoe hoger de banden des te comfortabeler de autoband! Met een lage band voel je elk steentje en kuiltje terwijl een hoge band de meeste zaken dempt. Een hoge band vereist echter een kleinere velg (vanwege de ruimte in de wielkast en kilometerregistratie), het is dus kiezen tussen een mooie grote velg of meer comfort.

Velgdiameter

Bandenmaat velgdiameter

Het laatste getal in de bandenmaat (bijv. 16 in 205/55 R16) staat voor de velgdiameter. Dit is de doorsnede van de velg welke diagonaal (van velgrand tot velgrand) wordt gemeten.

In Europa wordt de velgdiameter in bijna alle gevallen aangeduid in inches en hebben de meeste personenauto's een velgdiameter die varieert tussen de 10 en 20 inch.

Grotere velgen en de bandenmaat

Als je grotere velgen overweegt maak die keuze dan in overleg met de bandenspecialist. Zonder zijn advies is de kans groot dat je de verkeerde banden en velgen bestelt, waardoor ze niet onder je auto passen.


Overige kenmerken van de autoband

Een autoband staat vol tekst en symbolen maar wat betekenen ze? Onderstaand zullen we alle mogelijke kenmerken van de autoband toelichten.

Nr Betreft Toelichting
1 Fabrikant Klik hier voor een overzicht van de fabrikanten »
2 Productnaam

De (product)naam van de band wordt ook "profiel" genoemd.

Klik hier voor een overzicht van de profielen »
3 Bandenmaat Bovenaan deze pagina vind je een uitgebreide toelichting op de bandenmaat. De onderdelen van de bandenmaat zijn:
  1. 205 = Bandbreedte
  2. /55 = Hoogte van de band
  3. R = Type radiaalband
  4. 15 = Velgdiameter

De R in de bandencode staat voor Radiaal en geeft de manier van fabriceren aan. Bij een Radiaalband staan de koordlagen, waaruit het karkas bestaat, haaks ten opzichte van de rijrichting.

Vroeger werden er ook veel Diagonaalbanden gemaakt maar tegenwoordig kom je deze als consument niet meer tegen.

4 Draagvermogen en snelheidsindex Klik hier voor meer informatie »
5 Type tubeless Dit geeft aan dat het een autoband betreft zonder binnenband.
6 & 7 E-markering en goedkeuringsnummer

Sinds 1997 moet elke nieuw autoband voorzien zijn van een E-markering. Deze bestaat uit een circel of rechthoek met daarin een E gevolgd door een cijfer. Dit symbool wordt gevolgd door een ander cijfer.

De E geeft aan dat de band qua afmetingen, eigenschappen en markeringen voldoet aan EU-richtlijn 30 (de kleine letter e betreft de EU-richtlijn 92/23/EEC). Het cijfer dat samen met de letter E in de cirkel of de rechthoek staat, is het codenummer van de overheidsinstantie die de typegoedkeuring heeft afgegeven (elke Europese lidstaat heeft een eigen nummer).

Het nummer dat zich buiten de cirkel of rechthoek bevindt is het nummer van het goedkeuringscertificaat dat voor de bandenmaat in kwestie is afgegeven.

8 Fabrikantcode en artikelnummer Geeft aan waar de band gemaakt is, de maat en type.
9 DOT Voldoet dan aan de voorschriften van Department of Transportation (USA)
10 TWI Tread Wear Indicator
11 Land van fabrikage -
14 Maximale bandenspanning -
Overige Alle overige kenmerken zijn specifiek voor USA.

Alle kenmerken die je vindt op de autoband
Alle kenmerken die je aantreft op de autoband

Vragen over bandenmaten

Heb je nog vragen over bandenmaten? Stel je vraag via ons contactformulier en wij garanderen dat je binnen 2 dagen een passende reactie krijgt!

Contactformulier »