De breedte van een autoband wordt in de bandenmaat als eerste getal aangegeven (bijv. 205 in 205/55 R16). Dit getal betreft de breedte van de band op de velg in millimeters (gemeten haaks ten opzichte van de rijrichting).
Wegligging (nadeel & voordeel)
Veel mensen denken "hoe breder mijn autoband des te beter is de wegligging". Dit ligt echter iets genuanceerder!
Laten we beginnen met de nadelige invloed op de wegligging. Uit onderzoek door het Duitse ADAC blijkt dat aquaplaning bij brede banden al voorkomt vanaf 69 km/u en bij de smalle banden pas bij 80 km/u. Daarnaast maken smalle banden minder geluid, ze kosten minder (aanschaf en brandstofverbruik) en rijden comfortabeler.
Dan het positieve van brede banden. Op nat en droog wegdek presteren brede banden beter in remtesten dan smalle banden. Tja, en het oog wil ook wat! Smalle banden onder een Ferrari zien er natuurlijk niet uit maar elke auto ziet er volgens ons "vetter" uit met een paar brede sloffen.
Past die bredere band?
Hoe breder de band des te meer ruimte moet er in de wielkast beschikbaar zijn. Hierbij dient ook rekening te worden gehouden met de extra ruimte die een bredere band inneemt als het stuur geheel links of rechts gedraait staat.
Naast de vraag of de bredere banden onder je auto passen dien je ook rekening te houden met regelgeving en een mogelijke afwijking van de kilometerregistratie. Als je andere banden dan de standaard gemonteerde banden overweegt, maak je keuze dan zeker in overleg met een bandenspecialist.