De voorgeschreven bandenspanning vind je meestal in de klep van de tankdop, op de autoband zelf of in de officiële documentatie van de auto. Als je zorgt dat je banden altijd de in deze tabel aangegeven spanning hebben ben je op de goede weg. Wil je het nog beter doen? Houd dan ook rekening met de volgende factoren:
Bandenspanningtabel in de tankklep
Buitentemperatuur
Soort wegdek en snelheid
Belading
Soort/type band
Onderstaand zullen we verder ingaan op de factoren die van invloed zijn op de bandenspanning. Er wordt ons echter regelmatig gevraagd of het type/soort band (winter, zomer, 4 seizoenen of runflat) ook van invloed is. Het antwoord is "nee", de voorgeschreven bandenspanning is bij elk type band gelijk.
Een 4 seizoenenband heeft dus bijvoorbeeld net zoveel spanning nodig als een winter-, zomer- of runflatband!
Buitentemperatuur
De buitentemperatuur is van invloed op de optimale bandenspanning. Wanneer de temperatuur buiten daalt dan neemt de spanning in de banden namelijk ook af. Dat is precies de bedoeling!
De bandenspanning die je vindt op de band of andere officiële documentatie is gebaseerd op een buitentemperatuur van 20 graden (C). Er gaan heel wat berekeningen aan vooraf om heel precies uit te rekenen hoeveel spanning een specifieke band verliest bij een bepaalde daling van de buitentemperatuur.
TIP!
Een simpele, maar iets minder nauwkeurige, manier om de juiste spanning te berekenen is voor elke 10 graden daling van de temperatuur 0,1 bar van de geadviseerde spanning aftrekken.
Voorbeeld: Een band met een voorgeschreven bandenspanning van 2 bar bij een buitentemperatuur van 20 graden zou bij 10 graden nog maar 1.9 bar (-10 graden = -0,1 bar) spanning moeten hebben.
Soort wegdek en snelheid
Het soort wegdek en de snelheid waarmee je rijdt zijn van invloed op de ideale bandenspanning. Zo neemt de optimale bandenspanning af naarmate de snelheid toeneemt of de grip van het wegdek afneemt (bijvoorbeeld van asfalt naar onverharde weg).
In de praktijk is het natuurlijk niet te doen om telkens de spanning aan te passen als je de snelweg op gaat, een onverharde weg oprijdt of een stukje door de stad moet.
TIP!
Pas je bandenspanning aan als je weet dat je op een bepaalde dag, of dagen, voornamelijk in de stad rijdt of juist veel op de snelweg. In het laatste geval haal je wat spanning van de banden terwijl je bij veel stadskilometers beter wat spanning bij geeft.
Belading
Het gewicht dat een band moet dragen is van invloed op de ideale bandenspanning. Daarom is het doorgaans zo dat de banden op de vooras meer spanning nodig hebben. Doordat de motor vooraan ligt dragen de voorbanden immers het grootste gewicht.
Zodra de auto geladen wordt, passagiers of goederen, dan veranderen de verhoudingen van de draaglast op de 4 banden. Als de bandenspanning op orde is voor een auto zonder belading dan hebben de banden op de achteras minder spanning dan voor. Zodra de auto beladen wordt, meer gewicht op de achteras, dan is het beter om achter wat meer spanning te geven.
TIP!
Weeg eens af of je vaker beladen of juist onbeladen de weg op gaat en bepaal aan de hand daarvan de bandenspanning voor de voorbanden en achterbanden.
Als de situatie daarom vraagt, bijvoorbeeld als je een keer een zware lading moet vervoeren, geef de banden achter dan wat extra spanning bij. Vergeet niet om achteraf weer wat lucht uit de banden te laten!
Hoe controleer je de bandenspanning
De bandenspanning kan je heel eenvoudig meten. Je kan natuurlijk even naar een tankstation rijden en daar de luchtpomp gebruiken. Meestal kan je de gewenste druk ingeven, je zet de slang op je ventiel en de machine checkt voor jou. Als er te veel of te weinig spanning in je band zit dan corrigeert de machine dat meteen.
Bandenspanningmeter
Er zijn ook handige bandenspanningmeters in de handel verkrijgbaar. Dit zijn kleine analoge, tegenwoordig ook digitale, meters die je op je ventiel zet en waarna de spanning afgelezen kan worden. De meters zijn erg klein en daarom makkelijk ergens in de auto op te bergen. Zeker een aanrader!
TIP!
Als je met de auto rijdt dan warmt de band op en door de warmte neemt de spanning iets toe. Je controleert het beste je autoband als deze koud is, meet dus voordat je gaat rijden of laat de banden eerst een kwartiertje afkoelen.
Vragen over bandenspanning
Heb je nog vragen over bandenspanning? Stel je vraag via ons contactformulier en wij garanderen dat je binnen 2 dagen een passende reactie krijgt!