Skip to main content

Stel je een autoband voor die je nooit meer hoeft op te pompen en die nooit lek raakt. "Helemaal te gek" hoor ik je denken? Dan is dit artikel de moeite om te lezen!

Luchtvrije banden van Hankook, Bridgestone en Michelin
Luchtvrije banden van links naar rechts: Hankook, Bridgestone en Michelin

Geen lucht, geen problemen

Banden hebben lucht (onder druk) nodig om goed te kunnen functioneren/presteren. Dit principe heeft echter ook twee grote nadelen:

  1. Banden kunnen lek raken en dat is erg vervelend, soms zelfs ronduit gevaarlijk.
  2. De bandenspanning moet precies goed zijn anders krijg je te maken met een te hoog brandstofverbruik en/of minder grip op de weg.

De oplossing lijkt simpel: een band maken die geen lucht bevat. Tot voor kort was het de fabrikanten echter nog niet gelukt om een dergelijke band te ontwikkelen die ook op vlak van grip, comfort en duurzaamheid hetzelfde of zelfs nog beter scoort dan banden met lucht.

Michelin was in 2005 de eerste fabrikant die een veelbelovend concept presenteerde en de afgelopen jaren volgden verschillende fabrikanten. De ontwikkelingen gaan nu zo snel dat het niet lang meer kan duren voordat banden zonder lucht in de winkel liggen. We zullen daarom de concepten van de verschillende merken eens op een rij zetten.

Michelin Tweel

Michelin Tweel
Michelin Tweel

In 2005 introduceerde Michelin een veelbelovende luchtvrije band, genaamd "Tweel". Het concept was simpel en geniaal tegelijk: in plaats van lucht onder druk is de band gevuld met kunststof lamellen die de band vorm en veerkracht geven.

De naam "Tweel" is afgeleid van "tire" (band) en "wheel" (wiel) omdat bij dit concept de band en het wiel 1 geheel vormen (dus geen velg meer).

Helaas veroorzaakt Michelin Tweel teveel trillingen bij hogere snelheden (+50 km/uur) waardoor het concept niet geschikt is voor autobanden. Bij "langzame" voertuigen, zoals graafmachines en heftrucks, werkt het concept echter perfect. Tweel is dan ook voor deze markten doorontwikkeld en is inmiddels onder vele voertuigen te vinden.

Michelin zal ongetwijfeld werken aan een versie die ook geschikt is voor vracht-, bestel- en personenauto's maar hoe ver ze daarmee staan is ons onbekend. Meer informatie over Michelin Tweel vind je hier: www.michelintweel.com

Bridgestone Air Free Concept

Bridgestone Air Free Concept
Bridgestone Air Free Concept

Ook Bridgestone is dicht bij een product dat klaar is om de markt van vracht-, bestel- en personenauto's op te gaan. In november 2013 introduceerde Bridgestone op de Tokyo Motor Show de tweede generatie van hun "Air Free Concept (Non-Pneumatic) Tire".

Net als bij de Michelin Tweel wordt ook bij het Air Free concept van Bridgestone lucht in de band vervangen door kunststof lamellen. In de basis lijken de concepten dus erg veel op elkaar maar de gebruikte materialen en structuur/vorm van de lamellen maken toch een groot verschil.

Wanneer het Air Free concept van Bridgestone ver genoeg doorontwikkeld zal zijn is nog gissen maar wij denken dat het niet lang meer zal duren. Meer informatie over Bridgestone Air Free Concept vind je in het officiële persbericht: www.bridgestone.com/corporate/news/2013112101.html

Hankook i-Flex

Hankook i-Flex
Hankook i-Flex

Op de Frankfurt International Auto Show 2013 introduceerde Hankook zijn concept van luchtvrije banden, de "i-Flex". Ook dit is een concept dat nog verder doorontwikkeld moet worden voordat de banden goed genoeg zijn voor vracht-, bestel- en personenauto's.

Hankook werkt al hard aan de opvolger van het i-Flex concept, de "eMembrane", en doet dat in samenwerking met de universiteit van Cincinnati. Het eMembrane concept moet zich nog beter aanpassen aan de ondergrond zodat de grip op de weg verbetert.

Ingewijden denken dat ook Hankook bijna klaar is om een luchtvrije band op de markt te brengen. Helaas is er over de concepten van Hankook nog weinig informatie te vinden, het officiële persbericht over de i-Flex vind je hier: www.hankooktyre.com.au/compmed/news_view.aspx?pageNum=5&subNum=5&ChildNum=4&Seq=244

Toekomst

Er lijkt een mooie toekomst weggelegd voor de luchtvrije band. De vraag is of we het dan over de nabije toekomst hebben of dat we nog enkele jaren geduld moeten hebben. Zodra ze op de markt komen, liggen ze in ieder geval onder mijn auto!


Vragen over luchtvrije banden

Heb je nog vragen over luchtvrije banden? Stel je vraag via ons contactformulier en wij garanderen dat je binnen 2 dagen een passende reactie krijgt!

Contactformulier »