Skip to main content
REIFEN Essen 2014
Bron: REIFEN Essen

Vorige week stond in het kader van Reifen Essen 2014, dé internationale beurs voor de autobandenbranche. Dit jaar ontving Reifen Essen rond de 20.000 bezoekers uit 130 landen en uiteraard waren wij ook van de partij!

Met 670 standhouders uit 44 landen, waaronder de 20 grootste bandenfabrikanten, was deze editie groter dan ooit en viel er wederom veel te ontdekken. Op woensdag 28 mei heb ik een hele dag rondgelopen op de beurs en in deze post blik ik terug op deze zeer geslaagde dag.

Iedereen present

Ook deze 28e editie was iedereen die er toe doet van de partij. Dit jaar werd zelfs gelijktijdig de eerste editie van de beurs "RubberTech Europe" in hal 6 gehouden. Een mooie aanvulling op REIFEN Essen omdat nu ook het volledige spectrum van de productie van banden present was. Dit met inbegrip van mechanische apparatuur, het testen van machines, rubber chemicaliën en grondstoffen.

REIFEN beslaat nu dus werkelijk alle sectoren in de bandenbranche, van voorbereidende fase van de productie, de fabricage en de handel, tot aan loopvlakvernieuwing en recyclage.

Innovatieprijzen

Innovation awards REIFEN 2014
Innovation award winners 2014

Voor de 5e keer zijn tijdens de openingsceremonie op 26 mei van REIFEN 2014 de beste innovaties uit de sector beloond met een award. De competitie ging tussen 30 inschrijvingen in 4 categorieën.

De winnaars in 2014 per categorie:

 • Technology and Products: Yokohama
  Proces voor het visueel weergeven van de aerodynamische en akoustische prestaties van banden.
 • Service Concepts / Process Optimisation: Cemb
  Paguro P2 balanceer systeem voor vrachtwagen en bus banden.
 • Environmental and Resource Conservation: Borbet
  Nature Wheel proces is een aanvulling op het traditionele gieten van lichtmetalen velgen met gebruik van een natuurlijk mineraal.
 • Motor Vehicle Service (nieuwe categorie): Counteract Balancing Beads
  Een instrument voor het efficiënt reinigen van wielbouten.

Tijdens de beurs presenteerden de winnaars hun innovaties in hal 6.

Bandenspanning monitor systemen

Bridgestone direct TPMS
Bridgestone direct TPMS

De Europese Unie heeft bepaald dat alle nieuwe auto's, off road voertuigen en campers met ingang van 1 november 2014 moeten zijn uitgerust met een systeem dat de bandenspanning monitort en waarschuwt bij een lekke band.

Bedrijven in deze sector waren dan ook erg sterk vertegenwoordigd en kregen volop aandacht van bezoekers met interesse in de zogenaamde Tyre Pressure Monitoring Systems (TPMSs).

Gezien de grote hoeveelheid informatie die beschikbaar is, en de brede interesse van onze bezoekers, zal ik binnenkort ook een volledig blog post wijden aan bandenspanning monitor systemen.

Groen, groener, groenst

De stand van bandenmerk Evergreen
De stand van bandenmerk Evergreen: GROEN!

Wat mij persoonlijk is opgevallen is dat ook deze editie heel veel standhouders extra aandacht gaven aan het milieu. Inzamelaars en verwerkers van gebruikte banden waren overigens ook ruimschoots vertegenwoordigd. Het leek bijna of er een soort van competitie werd gehouden om het: groen, groener, groenst!

Uiteraard werden er vele producten met een "groen" karakter getoond en dat zag je ook terug in de stands. Van kartonnen displays voor banden tot complete achterwanden met een al even groen karakter.

De stand van Robeo
De stand van Robeo

Mijn entreebewijs voor REIFEN 2014 ontving ik van een van de bedrijven actief in de milieuverantwoorde verwerking van banden, Robeo. Uiteraard trok ik dan ook aan het begin van de dag al naar hun stand in hal 10. Tijdens enkele goede gesprekken, en pilsjes, viel het op dat veel bezoekers interesse hadden in de gerecycleerde producten (riemen, telefoonhoesjes ed.) die Robeo onder het merk Re-Tyred exclusief aan haar klanten aanbiedt. Erg leuk om te zien hoe een bedrijf als Robeo zich middels slimme marketing toch kan onderscheiden van de concurrentie!

What's next?

De volgende editie van REIFEN Essen zal plaatsvinden op 24 t/m 27 mei 2016 en staat alvast in mijn agenda genoteerd!

Website REIFEN Essen: www.reifen-messe.de

Website RubberTech Europe: www.rubbertecheurope.com


Vragen over REIFEN Essen 2014

Heb je nog vragen over REIFEN Essen 2014? Stel je vraag via ons contactformulier en wij garanderen dat je binnen 2 dagen een passende reactie krijgt!

Contactformulier »