Skip to main content

Europees bandenlabel

Achtergrond

Europees Bandenlabel
Europees Bandenlabel sinds 2012

Sinds 2012 heeft het Europees Parlement het bandenlabel verplicht gesteld zodat banden onderling beter vergeleken kunnen worden en indirect het gebruik van veilige, zuinige en stille banden gestimuleerd kan worden.

Praktijk

In de praktijk betekent de nieuwe wetgeving dat je als consument op elke band een label (sticker) aantreft die duidelijk 3 belangrijke prestatie-indicatoren van de band weergeeft:

  1. Grip van de band op nat wegdek
  2. De brandstofefficiëntie
  3. Het externe afrolgeluid

Hoe lees je het label

Om als consument op basis van het bandenlabel echt een goed keuze te maken, moet je weten hoe je het label leest. Hieronder staan we stil bij elk van de 3 onderdelen van het label.

Brandstofverbruik (linksboven)

Bandenlabel indicator brandstofefficientie
Indicator: brandstofefficiëntie

Hoeveel brandstof een auto verbruikt wordt bepaald door vele factoren. De rolweerstand van autobanden is met 20% een belangrijke factor in het brandstofverbruik. De vuistregel laat zien dat bij personenauto's ongeveer 6% daling in rolweerstand ongeveer 1% minder brandstofverbruik oplevert.

Omdat banden zo een belangrijke factor zijn in het brandstofverbruik vind je hiervoor ook een indicator op het bandenlabel (linksboven). Deze indicator toont de letters A t/m G, respectievelijk van goed naar slecht. De letter D wordt niet gebruikt.

Het brandstofgebruik van een personenwagenband met klasse A is minimaal 7,5% lager dan van een band met klasse G, als de auto volledig met dezelfde banden is uitgerust. Bij bedrijfswagens kan het verschil zelfs oplopen tot 15%. De indicator voor brandstofefficiëntie is dus erg belangrijk voor je portemonnee.

Het bandenlabel geeft een goede indicatie of een band bijdraagt aan een lager brandstofverbruik, of juist niet. Bandentesten van gerenommeerde organisaties bieden echter uitkomst voor wie specifiekere informatie zoekt.

Wat de letters betekenen bij de indicator brandstofefficientie
Brandstofefficiëntie: betekenis

Grip op nat wegdek (rechtsboven)

Bandenlabel indicator grip op nat wegdek
Indicator: grip op nat wegdek

Grip op nat wegdek is een indicator die in Europa is gekozen als de meest representatieve waarde voor de wegvastheid, en daarmee ook voor de veiligheidsprestatie, van banden.

De classificatie op het label wordt bepaald door het remvermogen van een band op nat wegdek wanneer maximaal geremd wordt bij een snelheid van 80 km/uur, en het voertuig volledig met dezelfde banden is uitgerust.

Bij de indicator Grip op nat wegdek vind je op het label de letters A t/m G. De letters D en G worden echter niet gebruikt, hierdoor wordt A de beste klasse en F de laagste.

De remweg van een band met klasse A is altijd minimaal 30% korter dan een band met klasse F, in de test is dat een verschil van 18 meter of meer. Deze test zegt natuurlijk niet alles over de prestaties van een band op vlak van grip. Het is echter een goede indicatie van de algemene wegvastheid en wel zo duidelijk voor de consument.

Als je meer dan een indicatie wilt met betrekking tot wegvastheid dan bieden de jaarlijkse bandentesten van gerenommeerde organisaties uitkomst. In deze testen wordt ook gekeken naar prestaties bij droog wegdek en hogere snelheden.

Wat de letters betekenen bij de indicator grip op nat wegdek
Grip op nat wegdek: betekenis

Extern afrolgeluid (onder)

Bandenlabel indicator Extern afrolgeluid
Indicator: Extern afrolgeluid

Het bandenlabel vermeldt ook een indicator voor het externe afrolgeluid van de band. De vermelding heeft 1, 2 of 3 zwarte golfjes die aanduiden aan welke norm de band voldoet.

Als er 1 zwart golfje is, dan presteert de band het beste (minstens 3dB(A) onder de toekomstige limiet). Met twee zwarte golfjes presteert de band iets minder maar voldoet nog wel aan de toekomstige limiet. Drie zwarte golfjes betekent dat de band niet goed presteert en slechts voldoet aan de huidige regelgeving.

Het verschil per golfje is 3 dB(A). Als je bedenkt dat de geluidssterkte bij een daling van drie decibel gehalveerd wordt, dan is het geluidsverschil tussen 1 en 3 golfjes dus 75%!

Het bandenlabel geeft een goede indicatie of een band veel of weinig geluid produceert. Bandentesten van gerenommeerde organisaties bieden echter uitkomst voor wie specifiekere informatie zoekt.

Wat betekent de aanduiding bij de indicator voor extern geluid
Extern geluid: betekenis

Niet op het label

Niet alle criteria die een keuze voor een band kunnen bepalen staan op het bandenlabel. Deze geeft slechts een indicatie van de wegvastheid, brandstofefficiëntie en productie van geluid. Andere criteria komen vaak breeduit aan bod in bandentesten van gerenommeerde organisaties. Denk aan zaken als: remmen op droog wegdek, geluidsproductie in de auto, weggedrag, slijtvastheid en aquaplaning.


Vragen over het Europees Bandenlabel

Heb je nog vragen over het Europees Bandenlabel? Stel je vraag via ons contactformulier en wij garanderen dat je binnen 2 dagen een passende reactie krijgt!

Contactformulier »