Skip to main content

Runflat autobanden

Alles wat je wil weten over runflat autobanden, op 1 pagina!

Wat is runflat

Normaal moet je bij een lekke band direct stoppen en ter plekke zorgen dat de band gewisseld wordt. Hierbij loop je het risico om in een onveilige situatie terecht te komen. Denk aan het wisselen van een band op de vluchtstrook van een drukke snelweg.

Met runflat banden kan je bij een lekke band echter rustig verder rijden naar een veilige plek om de band te wisselen.

De runflat band beschikt over specifieke eigenschappen om de band nog redelijk te laten presteren als die lek is. Onderstaand enkele voorbeelden:

  • Extra stevige wang (zijkant)
  • Gebruik van hittebestendige materialen
  • Extra grip rond de velg

Lekke band = aan de kant!

Runflat waarschuwing symbool

Dat je op runflatbanden tot 80 kilometer ver kunt rijden op een lekke band wil niet zeggen dat dit ook goed is voor de band. Ook runflat banden beschadigen als je er op rijdt zonder dat er spanning op de band staat, ook onherstelbare schade.

Runflatbanden kunnen net als gewone banden vaak nog gerepareerd worden als ze lek raken. De plaats waar het lek zich bevindt en eventuele schade door het doorrijden bepalen of het ook echt mogelijk en veilig is.

Ook bij runflat is het advies daarom om zo kort mogelijk en tegen een zo laag mogelijke snelheid met een lekke band te rijden zodat deze nog hersteld kan worden.


Nadelen van runflat

Het is belangrijk te weten dat er ook nadelen kleven aan runflat banden!

Invloed op de levensduur en prestaties

De levensduur en prestaties van runflat banden kunnen minder goed zijn dan normale banden. Hoewel gezegd moet worden dat er tegenwoordig runflat banden zijn die zich wat de grip, het brandstofverbruik en comfort betreft zeer goed kunnen meten met gewone autobanden.

Band lek?

Een ander nadeel dat het vermelden waard is: als bestuurder merk je niet snel dat de band lek is en daardoor bestaat de kans dat je te lang of met een te hoge snelheid blijft doorrijden. Een oplossing voor dit probleem is een systeem dat de bandenspanning controleert en een signaal geeft als er iets mis is. Auto's die standaard met runflat banden worden geleverd hebben vaak ook standaard een dergelijk systeem aan boord. Een controlesysteem later inbouwen is meestal ook goed mogelijk.

Voordelen van runflat

Goed, met runflat banden kan je nog even doorrijden met een lekke band. Maar wat zijn nou precies de voordelen?

Houd de controle

Met een runflat band blijft de auto bestuurbaar als de band lek is zodat je met een snelheid van 80 km/uur nog ongeveer 80 kilometer veilig verder kan rijden. Bijvoorbeeld naar een montagepunt of een veilige parkeerplaats waar de band gewisseld kan worden.

Meer bagageruimte

Doordat je naar de dichtsbijzijnde werkplaats kan rijden met een lekke band is een reservewiel niet meer nodig en dat levert ruimte en een gewichtsbesparing op. Daarbij moet gezegd worden dat runflat banden doorgaans een stuk zwaarder dan gewone banden zijn waardoor de gewichtsbesparing beperkt is.


De technieken van de verschillende merken

Runflatbanden bestaan al heel lang en de technieken die gebruikt worden zijn steeds beter. Bepaalde bandenfabrikanten hebben een eigen runflat systeem, deze vind je in onderstaand overzicht.

Goodyear RunOnFlat

Goodyear Runflat

Goodyear RunOnFlat zijn dusdanig verstevigde banden dat bij een zogenaamde nuldruk, of gewoon een lekke band, de banden hun vorm behouden en niet snel beschadigd raken.

Goodyear is een van de fabrikanten die ook veel informatie biedt over runflat banden, met de website www.runonflat.com van Goodyear als voorbeeld.

Klik hier voor informatie over RunOnFlat op de website van Goodyear

Michelin PAX System

Michelin Runflat

Het Michelin PAX System bestaat uit een speciale band, velg en extra ring.

De extra ring zit rond het midden van de velg zodat de velg daarop kan rusten als er geen bandenspanning is. De velg en de band vormen samen een systeem dat ervoor zorgt dat de band niet van de velg kan lopen.

Een nadeel is dat deze runflat banden niet op dezelfde manier ge(de)monteerd wordt als een gewone band.

Dit systeem zou volgens Michelin meer grip en comfort bieden bij een lekke band dan het systeem met de verstevigde wangen.

Klik hier voor informatie over het PAX systeem op de website van Michelin.

Pirelli Self Supporting Run Flat en K-PRESSURE

Pirelli Runflat

Het Self Supporting Runflat systeem van Pirelli geeft de band de eigenschap om intact te blijven als de lucht eruit is.

De kans bestaat dat je met deze runflat banden helemaal niet merkt dat je een lekke band hebt en daardoor is een systeem dat de bandenspanning controleert eigenlijk noodzakelijk. Pirelli heeft een dergelijk systeem op de markt gebracht, het K-PRESSURE systeem.

Het K-PRESSURE systeem wordt op de ventielen gemonteerd en kan de signalen op drie verschillende manieren doorgeven.

  1. Via een draadloze verbinding via de mobiele telefoon
  2. Via het managementsysteem van de auto
  3. Met een signaal op de ventieldop zelf (wit is OK, rood is probleem met de spanning)

Klik hier voor informatie over het Self Supporting Run Flat systeem op de website van Pirelli

Klik hier voor informatie over het K-PRESSURE systeem op de website van Pirelli

Vredestein Run Flat

Vredestein Runflat

Vredestein had de primeur om als eerste een 4 seizoenenband in runflat uitvoering op de markt te brengen, de Quatrac 3 Run Flat. Deze band heeft een asymetrisch profiel waardoor de looprichting niet van belang is.

Naast een 4 seizoenenband heeft Vredestein ook een runflat winterband in het assortiment, de Wintrac Xtreme Run Flat. Alle Vredestein Runflat banden zijn te herkennen aan een slakje en het VRFC kenmerk (Vredestein RunFlat Component) die op de band staan afgebeeld.

Klik hier voor informatie over run flat banden op de website van Vredestein


Vragen over runflat autobanden

Heb je nog vragen over runflat autobanden? Stel je vraag via ons contactformulier en wij garanderen dat je binnen 2 dagen een passende reactie krijgt!

Contactformulier »