Skip to main content

Winterbanden

Alles wat je wil weten over winterbanden, op 1 pagina!

Eigenschappen

De specifieke eigenschap van winterbanden is dat deze meer grip bieden bij koude, natte en vuile omstandigheden. Om te bepalen wanneer je overschakelt op winterbanden wordt over het algemeen naar de temperatuur gekeken, vanaf 7 graden en kouder kan je het beste overstappen op winterbanden.

De reden dat een winterband andere eigenschappen heeft dan een zomerband of een 4 seizoenenband is niet alleen de veiligheid. Ook de levensduur van een band is daarbij belangrijk. Wie bijvoorbeeld in de zomer op winterbanden gaat rijden zal zich snel realiseren dat dit een dure hobby is.

Rubbersamenstelling

Een winterband heeft een zachtere rubbersamenstelling dan bijvoorbeeld een zomerband. Hierdoor "plakt" de band bij koude temperaturen (minder dan 7 graden) beter op het wegdek.

Profiel

Winterband profiel

Het profiel van een winterband bevat meer zogenaamde lamellen (de hoeveelheid gleufjes en uitstekend rubber). Vuil en water worden door de kanalen onder de band weggeleid en de lamellen "grijpen" in sneeuw en ijs. Bij winterbanden is een minimum profieldiepte van 4 millimeter aanbevolen (wettelijk minimum is 1,6 mm).

Te herkennen aan...

M + S symbool = geen winterbanden

Winterbanden bevatten altijd de markering "M+S" (of "M&S" of "M.S."), wat staat voor "Mud+Snow", op de wang (zijkant) van de band. Dit is echter GEEN OFFICIELE AANDUIDING VOOR WINTERBANDEN en daarom vind je deze aanduiding ook op bijvoorbeeld 4 seizoenenbanden en zelfs op sommige zomerbanden. Het profiel van banden met een MS symbool is sterk in het wegwerken van vuil (modder en sneeuw) onder de band maar de prestaties bij koude temperaturen kunnen soms ronduit slecht zijn, bijvoorbeeld in het geval van een zomerband met een MS symbool.

Berg met sneeuwvlok symbool = winterbanden

Het symbool met een sneeuwvlok in een berg is de officiële en verplichte aanduiding van een winterband voor Canada en USA. Tegenwoordig wordt het symbool met berg+sneeuwvlok ook in Europa gebruikt als kenmerk voor een winterband. Het zogenaamde "sneeuwvlok symbool" is in Europa echter niet verplicht. Bepaalde winterbanden zonder dit symbool worden verkeersrechtelijk ook geaccepteerd.

Deze banden scoren goed bij winterse omstandigheden en bevatten danook alle kenmerken (profiel en rubbersamenstelling) die je van een winterband mag verwachten. Het is sterk aan te bevelen om voor winterbanden te kiezen met het berg+sneeuwvlok symbool.

Sneeuwvlok symbool = winterbanden

Het "sneeuwvlok-symbool" zonder berg is een verouderd symbool dat vervangen is door het symbool met sneeuwvlok in een berg (zie hierboven).


Landen met winterbandenplicht

Steeds meer Europese landen stellen winterbanden verplicht. Als je met de auto op reis gaat is het raadzaam om te kijken wat de regelgeving is in de landen die je bezoekt. Onderstaand tref je een lijst van landen met een winterbandenplicht en een toelichting op de regels.

Landen en regelgeving omtrent winterbanden
Land Toelichting
Albanië

Bij winterse omstandigheden zijn banden met minimaal 4 millimeter profieldiepte verplicht.

België

Het is in de periode van 1 december tot 1 april toegestaan om winterbanden met een lagere snelheidsindex te monteren.

Bosnië-Herzegovina

In de periode van 15 november tot en met 15 april zijn bij winterse omstandigheden winterbanden met een minimale profieldiepte van 4 millimeter verplicht.

Bulgarije

Bulgarije kent geen winterbandenplicht.

Denemarken

Denemarken kent geen winterbandenplicht.

Duitsland

Voertuigen moeten zijn aangepast aan de weersomstandigheden, aangepaste banden zijn dus ook een must. Winterbanden, vierseizoenenbanden en banden met het M+S logo zijn toegestaan bij winterse omstandigheden.

Als je banden niet zijn aangepast aan de omstandigheden, dan kan dat je een boete opleveren van €40,- en zelfs €80,- als je het verkeer hindert.

Engeland

Engeland kent geen winterbandenplicht.

Estland

In de periode van 1 december tot 28 februari zijn winterbanden met een minimale profieldiepte van 3 millimeter verplicht. Ook buiten deze periode geldt bij winterse omstandigheden de winterbandenplicht.

Finland

In de periode van 1 december tot 28 februari zijn winterbanden met een minimale profieldiepte van 3 millimeter verplicht.

Frankrijk

In Frankrijk kan voor bergpassen het gebruik van winterbanden tijdelijk aanbevolen worden, dat wordt door middel van verkeersborden aangeduid. Zonder winterbanden mag je niet verder rijden.

Griekenland

Griekenland kent geen winterbandenplicht.

Hongarije

Hongarije kent geen winterbandenplicht.

Ierland

Ierland kent geen winterbandenplicht.

IJsland

In de periode van 1 november tot 14 april zijn winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden.

Italië

Voor enkele routes/wegen in Italië kan op bepaalde tijdstippen en bij winterse omstandigheden tijdelijk het gebruik van winterbanden voorgeschreven worden.

In Aostatal zijn winterbanden verplicht van 15 oktober tot en met 15 april (als alternatief mogen ook zomerbanden in combinatie met sneeuwkettingen gemonteerd worden).

Kroatië

Bij winterse omstandigheden zijn winterbanden ten minste op de aangedreven as en met een minimale profieldiepte van 4 millimeter verplicht.

Letland

In de periode van 1 december tot 1 maart zijn winterbanden met een minimale profieldiepte van 3 millimeter verplicht.

Litouwen

In de periode van 10 november tot 1 april zijn winterbanden met een minimale profieldiepte van 3 millimeter verplicht.

Luxemburg

Winterbanden zijn bij winterse omstandigheden verplicht.

Macedonië

In bepaalde omstandigheden zijn sneeuwkettingen verplicht. Bij winterbanden met minimaal 5 millimeter profieldiepte zijn sneeuwkettingen niet verplicht.

Moldavië

Moldavië kent geen winterbandenplicht.

Montenegro

Bij winterse omstandigheden zijn banden met minimaal 4 millimeter profieldiepte verplicht.

Nederland

Nederland kent geen winterbandenplicht.

Noorwegen

In de periode van 1 november tot 1 mei zijn winterbanden met een minimale profieldiepte van 3 millimeter verplicht.

Oekraïne

Oekraïne kent geen winterbandenplicht.

Oostenrijk

In de periode van 1 november tot en met 15 april zijn bij winterse omstandigheden winterbanden met een minimale profieldiepte van 4 millimeter verplicht.

Polen

Polen kent geen winterbandenplicht.

Portugal

Portugal kent geen winterbandenplicht.

Roemenië

In de periode van 1 november tot en met 1 april zijn winterbanden met een minimale profieldiepte van 2 millimeter verplicht. 4 seizoenenbanden worden niet als winterband erkend.

Servië

In de periode van 15 november tot 15 april zijn bij winterse omstandigheden winterbanden verplicht. Andere banden met sneeuwkettingen worden ook erkend.

Slovenië

In de periode van 15 november tot 15 maart zijn winterbanden met een minimale profieldiepte van 3 millimeter verplicht.

Slowakije

In de periode van 1 november tot 31 maart zijn bij winterse omstandigheden winterbanden met een minimale profieldiepte van 4 millimeter verplicht.

Spanje

In Spanje kan voor bergpassen het gebruik van winterbanden tijdelijk aanbevolen worden, dat wordt door middel van verkeersborden aangeduid. Zonder winterbanden mag je niet verder rijden.

Tsjechië

In de periode van 1 november tot 31 maart zijn bij winterse omstandigheden winterbanden met een minimale profieldiepte van 4 millimeter verplicht.

Turkije

Turkije kent geen winterbandenplicht.

Wit Rusland

Wit Rusland kent geen winterbandenplicht.

Zwitserland

Er kunnen geldboetes opgelegd worden als het verkeer gehinderd wordt bij het rijden op besneeuwde wegen zonder aangepaste banden. Bij ongevallen met zomerbanden op winterse wegen kan het zijn dat je sowieso (mede)aansprakelijk zal worden gesteld.

Zweden

In de periode van 1 december tot 31 maart zijn bij winterse omstandigheden winterbanden met een minimale profieldiepte van 3 millimeter verplicht. 4 seizoenenbanden worden niet als winterbanden erkend.

Met of zonder wettelijke verplichting biedt een winterband onder de 7°C meer veiligheid!

  •   = Wel regelgeving
  •   = Geen regelgeving
Bron: Vereniging VACO d.d. 01-10-2012. Aan deze gegevens kunnen geen rechten en plichten worden ontleend.

Opslaan van winterbanden

Tijdens het zomerbandenseizoen moet je de winterbanden ergens opslaan. We krijgen terecht vaak vragen over hoe dat moet of waar rekening mee dient te worden gehouden.

Dat het terecht is dat wij deze vragen krijgen komt omdat banden onder bepaalde omstandigheden beschadigd raken of extra snel verouderen. Het is daarom belangrijk om te zorgen dat dit niet gebeurt tijdens de periode dat de winterbanden opgeslagen liggen.

Meer over banden opslaan »

Winterbanden testen

Elk jaar worden er verschillende grondige winterbandentesten uitgevoerd waarvan de testresultaten worden gepubliceerd. Als je wil weten welke winterbanden dit jaar of voorgaande jaren als beste uit de testen kwamen lees dan verder.

Alle winterbanden testen »

Bandenspanning

Bij koude temperaturen is de bandenspanning lager dan wanneer het warm is. Een veel gemaakte fout is dat mensen in dat geval extra lucht in de banden laten om tot de normale waarde van de spanning te komen.

De door de fabrikant aanbevolen bandenspanning is gebaseerd op een buitentemperatuur van 20 graden celcius. Bij elke 10 graden dat het kouder is moet er 0.1 bar van de aanbevolen spanning worden afgetrokken. Als de normale bandenspanning bijvoorbeeld 2.2 bar is, dan zou de correcte spanning bij 0 graden celcius dus 2.0 bar moeten zijn (20 graden verschil = 0.2 bar van de aanbevolen spanning aftrekken).

Meer over bandenspanning »

Vragen over winterbanden

Heb je nog vragen over winterbanden? Stel je vraag via ons contactformulier en wij garanderen dat je binnen 2 dagen een passende reactie krijgt!

Contactformulier »