Voordat de winterband en 4 seizoenenband in Nederand echt bekendheid kregen reed iedereen op standaard autobanden (zomerbanden). Door ons klimaat presteren zomerbanden immers een groot deel van het jaar zeer goed. Tijdens de enkele maanden winterse omstandigheden, die we toch praktisch elk jaar kennen, moet de zomerband het toch echt afleggen tegen de winterband en 4 seizoenenband.
Rubbersamenstelling
De zomerband heeft een specifieke rubbersamenstelling die zorgt voor optimale veiligheid en levensduur bij temperaturen boven de 7°C. Beneden de 7°C wordt het rubber hard en kleeft de band onvoldoende op de weg, dat is dus het moment om winterbanden te monteren.
Profiel
Het profiel van een zomerband bevat minder zogenaamde lamellen (de hoeveelheid gleufjes en uitstekend rubber) dan een winter- of 4 seizoenenband. Vuil en water worden daardoor minder goed door de kanalen onder de band weggeleid en de band "grijpt" ook minder goed in sneeuw en ijs. Om te zorgen dat de banden bij nat wegdek blijven presteren is bij zomerbanden een minimum profieldiepte van 3 millimeter aanbevolen (wettelijk minimum is 1,6 mm).
Te herkennen aan...
Zomerbanden
Voor zomerbanden bestaat geen officieel symbool, soms wordt door de fabrikant een zonnetje als symbool gebruikt om een zomerband te markeren.
Opslaan van zomerbanden
Tijdens het winterbandenseizoen moet je de zomerbanden ergens opslaan. We krijgen terecht vaak vragen over hoe dat moet of waar rekening mee dient te worden gehouden.
Dat het terecht is dat wij deze vragen krijgen komt omdat banden onder bepaalde omstandigheden beschadigd raken of extra snel verouderen. Het is daarom belangrijk om te zorgen dat dit niet gebeurt tijdens de periode dat de zomerbanden opgeslagen liggen.
Elk jaar worden er verschillende grondige zomerbandentesten uitgevoerd waarvan de testresultaten worden gepubliceerd. Als je wil weten welke zomerbanden dit jaar of voorgaande jaren als beste uit de testen kwamen lees dan verder.
Bij hogere temperaturen is de bandenspanning ook hoger dan wanneer het koud is. Een veel gemaakte fout is dat mensen in dat geval lucht uit de band laten om tot de normale waarde van de spanning te komen.
De door de fabrikant aanbevolen bandenspanning is gebaseerd op een buitentemperatuur van 20 graden celcius. Bij elke 10 graden dat het warmer is moet er 0.1 bar bij de aanbevolen spanning worden opgeteld. Als de normale bandenspanning bijvoorbeeld 2.2 bar is, dan zou de correcte spanning bij 30 graden celcius dus 2.3 bar zijn (10 graden verschil = 0.1 graden bij de aanbevolen spanning optellen).